Photo: Robert Gergely
Am aşteptat cu multă nerăbdare primele zile de primăvară , atât pentru nenumăratele zile cu diverse pretexte de sărbătorit (şi eu am motive de sărbătorit pe 1, 2, 3, 4 , 8 şi 9 martie !) cât şi pentru prima ieşire cu caiacele pe apă.
Plănuiam de mult timp o tură în Cheile Lăpuşului, doar că de data aceasta socoteala de acasă nu prea s-a potrivit cu cea din târg. Adică degeaba am planificat, plănuit, pregătit şi cărat caiacul pâna la Baia Mare, că pe apă au mers doar băieţii, eu am rămas acasă să consemnez fapta. Ce pot spune în apărarea mea este că munca la calculator dăunează grav sănătăţii, dar nu ţin să intru în detalii.
Traseul pe Lăpuş a fost ales între localităţile Codru Butesii şi Cătălina, aproximativ 30 km, grad 1, 2 , adică pe înţelesul tuturor un traseu cu dificultate mică. Lăpuşul e un râu pitoresc, curat, foarte frumos şi nu spun asta pentru că am copilărit pe malurile lui. Au confirmat şi baieţii, şi nu erau toţi băimăreni, ca să fie subiectivi.
Până la Remecioara s-a coborât prin chei, printe maluri cu pereţi abrupţi, acoperite de zăpadă. “Sunt câteva repezişuri iar peisajele sunt impresionante.Cheile Lăpuşului merită făcute din caiac ! ‘’ (Dragoş)
Înainte de confluenţa cu Cavnicul, Lăpuşul se îngustează pe o albie de 5 m lăţime, formându-se un fel de tobogan natural de apă. Dragoş confirmă că se trece cu viteză, dar nu există pericole. În plus Întrerâuri (cum se numeste locul de la confluenţă) este unul dintre cele mai frumoase puncte de pe traseu -perfect pentru scăldat pe timp de vară.
De la Remecioara spre Coaş râul curge domol la vale, după Coaş există un prag dar nu pune probleme deosebite.Cam prin dreptul acestui prag am avut eu prima exprienţă dramatică cu un mânz (nu am idee de ce nu ma plac caii). Mânzul m-a văzut, m-a plăcut şi a insistat să fie prieten cu mine; eu nu am vrut, el m-a fugărit, m-a prins şi m-a muşcat de spate ! Bineînţeles că eu cu mintea mea de 13 ani mă rugam să nu-mi rupă tricoul, era tricoul meu de suflet cu Guns N’Roses şi poza lui Axl Rose, Slash şi restul trupei pe spate 🙂 Am multe amintiri legate de râul Lapuş, da’ nu prea se pot povesti toate 🙂
Lăpuşul e un râu foarte curat. Insist, e foarte curat. Chiar dacă localnicii se vor plânge că mai exista pet-uri sau diverse alte lucruri neplăcute, nu se compară cu alte râuri pe care am mai fost în România. Îmi aduc aminte că prima oară când am fost pe Lăpuş apa mirosea frumos, se simţea plăcut miros de peşte, de iarbă..E singurul râu din ţară care miroase aşa frumos !
Photo: Robert Gergely, Baia Mare
În concluzie, ca să nu mai bat câmpii – ei s-au dat, eu nu. Norocoşii spun că a fost frumos şi nu foarte greu ; unii au primit botezul râului, ura ! Eu promit să mă dau şi eu data viitoare şi să revin cu mai multe detalii. Mai jos câteva poze cu Lăpuşul in anotimpul cald, mai multe poze găsiţi în galeria foto:
Următoarea tură pe Lăpuş– după Sărbătorile de Paşti.
Frumos! va doresc un sezon frumos!
foarte frumos, nu credeam sa mai tina Romania un curs de apa asa de laudat la curatenie. Pacat ca stau departe.
Foarte frumos. Atat de frumos ca daca nu ma luati si pe mine data viitoare, ma sinucid cu ritual.
Da, Lapusul merita facut cu caiacul. E extraordinar cand e totul verde, mai spre vara o sa fie perfect, se poate si inota 🙂
Valentin, nu e cazul sa te sinucizi, vor mai fi iesiri, sezonul abia incepe!
Frumos !
Dar, atenție:
– Ați parcurs ultima parte a ”Cheilor”, circa 10 km, cea mai „ușoară”, de la Buteasa Râu la Remecioara;
– În tura completă, de la Răzoare la Remecioara, în partea de mijloc (de la pod Sălnița la pod Buteasa Râu), este o mică porțiune de ww 3! Este cu circa 1 km îniante de pod. Pe acolo, cu un caiac în care pozează domnișoara la finalul acestei desrieri, nu se poate trece, decât… Despre această dificultate se scrie…mai rar;
Aștept cu interes relatarea despre tura completă, pe care ați plănuit-o la sfârșitul lunii aprilie. Vă doresc un Lăpuș cu apă suficientă, cer senin, temperatură plăcută și…numai la vale !
Da, stiu ca s-a parcurs ultima parte a Cheilor, unii dintre baieti erau la a 2-3 a iesire pe caiac, altii la inceput de sezon dupa o iarna lunga. Am si spus ca traseul a fost cu dificultate mica, a fost special ales asa, pentru ca la 5-7 grade temperatura nu e placut sa cazi in apa.
Portiunea de grad 3 de care spuneti nu este atat de periculoasa , a fost parcursa in vara cu un caiac de 3 m Riot Quest 9.5 si sunt convinsa ca sit on topul Bilbao face fata cu succes pentru ca a mai fost testat de noi pe whitewater (Raul Buzau, Belareca)
Ramane de vazut si testat la urmatoarea tura, multumesc pentru urari!
Si Lapusul, ca majoritatea raurilor ce au scapat de Ceausescu, e in mare pericol! Si in Cheile Lapusului vor sa intre mafiotii cu microhidrocentralele! Chiar azi la 10 am inteles ca e la consiliul judetean un fel de dezbatere fantoma pe un plan de amenajare a teritoriului zonal ce sa prevada mutilarea raului in chei. Greu de spus ce e de facut. Nu stiu sa fie in Baia Mare vreo organizatie puternica de mediu care sa incerce sa-i opreasca. Custodele ar putea dar din cate am inteles slabe sperante din partea lui. Ar cam trebui ca toate organizatiile din tara interesate de salvarea raurilor (indiferent daca sut pentru biodiversitate, pescuit sau sporturi acvatice) sa se uneasca intr-un fel de federatie (cum e cea a biciclistilor de ex.)care sa faca o campanie la nivel national, inclusiv cu manifestatii de protest (la ministerul mediului de ex.) impotriva macelului final ce a inceput deja (stie toata lumea de raul Capra). Altfel nu vom mai vedea rauri adevarate decat in poze sau peste granita.
Imi pare rau sa aud asta..Cred ca ai o idee buna cu o organizatie, ai putea sa-ti faci o asociatie sau un ONG, din cate stiu eu nu este foarte complicat. Sunt convinsa ca ai avea parte de multa sustinere, inclusiv caiacisti. Ne auzim, astept detalii despre campanie .