Tot ieşind pe apă cu băieţii, am auzit diverse chestii  când mai stăteau ei aşa de vorbă „ca între bărbaţi” şi uitau că sunt şi eu de faţă. Ceea ce  m-a  uimit de fiecare dată când venea vorba de câte o fată este că descrierea era destul de sumară – e de treabă, merge la munte, stă la cort , se dă cu caiacul. Nici vorbă de cât de frumoasă -deşteaptă-gospodină-ce carieră de succes are- ce mult o iubesc, nu… Nici poveste. Cireaşa de pe tort era de fiecare dată „şi se dă!!” (cu caiacul adică).  Şi vorba lui  gaben:  no, cât de tare-i asta?

Unii m-au întrebat dacă nu mai ştiu fete „care să se dea, că tu ar trebui să ştii”. Aşa mă gândeam şi eu că ar trebui să ştiu mai multe, dar uite că nu prea ştiu. Şi nici n-am timp să fac un site cu „gagicuţe caiaciste”, aşa că m-am gândit să-i ajut pe cei interesaţi cu câteva idei cum să-şi convingă prietena – iubita –soţia –amanta să se dea cu caiacul. Bine, presupunând că respectiva este Doamna inimii tale şi nu vreo scorpie pe vrei să o laşi acasă.

1. Pasul 1: Dacă te decizi să-i cumperi şi ei caiac – ia-i un caiac mai bun decât al tău, mai uşor, mai rapid, mai frumos. Ea o să se bucure şi o să se gândească cât de mult o iubeşti. Avantaje pentru tine: o să i-l cari mai uşor, că sigur nu şi-l cară singură, cu caiacul ei rapid o să ţină pasul cu tine pe apă, deci tu îţi poţi păstra ritmul fără să oboseşti, şi cel mai important –o să te dai tu cu caiacul ei când ea n-o să aibă chef de ieşit de apă.
2. Padela – ia-i o padelă mai uşoară, mai eficientă decât a ta. Ea o să se bucure şi o să se gândească cât de mult o iubeşti. Avantaje pentru tine: o poţi folosi şi tu la ture lungi când trebuie să tragi tare toată ziua.

3. Prima lecţie pe apă – nu face glume cu „să vezi cum e să cazi din caiac, trebuie să înveţi să ieşi din el”. Nu faci decât să o sperii inutil, ea nu o să cadă din caiac, fetele au echilibrul mai bine dezvoltat. Avantaj ea. Bine, dacă vrei să egalezi , poţi să-i predai lecţia cu răsturnatul caiacului la a doua ieşire, pe apă călduţă J
4. Când sunteţi împreună pe apă -mergi alături de ea, vorbeşte-i, nu te îndepărta. Ea o să se bucure şi o să se gândească cât de mult o iubeşti, cum ştii tu să o asculţi, cum te preocupă problemele ei… De ce o strategie bună: pentru că o obligi să dea la padelă într-un ritm stabilit de tine şi nu poate pierde vremea cu admiratul păsărerelor draguţe, al floricelelor şi al altor chestii care apar inevitabil pe traseu. Pentru că îi arăţi din timp pe unde să o ia şi îi scad şansele să cadă din neatenţie şi tu să ai treabă cu recuperatul ei, al caiacului, padelei ş.a.m.d. Pentru că dacă se sperie de ceva şi are probleme eşti aproape şi poţi să o ajuţi imediat, nu trebuie să vâsleşti înapoi 1 km până la ea.

5. Echipamentul – n-ai ce-i face, fetelor le este mai frig decât baieţilor. Ca să-i placă pe apă trebuie să aibă echipament bun, care să-i ţină cald şi să o protejeze de umezeală. Eu recomand întotdeauna protecţiile termice pe sub neopren (bluză, şort, ciorapi) şi /sau gecile impermeabile. Ea o să se bucure şi o să se gândească cât de mult o iubeşti, că ai grijă de ea să nu-i fie frig şi să nu răcească. Tu ştii însă că frigul e duşmanul numărul unu pe caiac şi principalul motiv pentru care unii clachează , se panichează sau abandonează tura. Avantaj tu.

6. Vesta de salvare – ca să poarte vesta tot timpul, ia-i o vestă de salvare mai bună decât a ta: mai comodă, mai bine croită, cu mai multe buzunare pentru ciocolată, cremă de soare şi alte prostii. Ea o să se bucure că i-ai luat o vestă mai mişto. Tu însă ştii că aşa o să poarte tot timpul, că şi dacă se răstoarnă tot pluteşte, plus că poate primeşti ceva din ciocolata aia care o are prin buzunare. Partea nasoală e că sigur vei primi şi nişte cremă de soare pe nas, asta e..

7. Nu-i arăta filme pe youtube cu oameni salvaţi de la înec sau ce fac baieţii pe whitewater–adică Steve Fisher, Ben Brown &Co , alea sunt chestii pe care nici tu nu le faci şi nu are sens să o sperii inutil înainte de tură. La noi nu există râuri gen Zambezi sau Futalefu, poţi avea răbdare să-i arăţi filmele dupăce vă întoarceţi de pe apă.

8. Bagajele – tot ce e mai greu, adică mâncare, apă, echipament de campat –pune-le în caiacul tău. Las-o pe ea să aibă caiacul cât mai uşor posibil, cu cât mai puţine bagaje. Ea o să se bucure şi o să se gândească cât de mult o iubeşti, că ai grijă să nu obosescă şi să nu care. Sunt de acord cu ea J Şi care-i avantajul tău? Păi nu-i destul că e cu tine în tură şi nu eşti singur? Că râdeţi, glumiţi şi vă bucuraţi de natură împreună ? Parcă era Doamna inimii tale şi nu scorpia de care ai fugit de-acasă.