Pentru cei interesaţi de Concursul Naparis desăşurat week-end-ul trecut, am primit de la Fundaţia de Turism şi Ecologie a Dunării de Jos “Ciulinii Băraganului” o scurtă relatare a turei şi un set de poze. Să sperăm că la anul vor fi mai mulţi participanţi! Mult succes pe viitor!
Iată-ne la jumătatea lunii iunie – după sărbătoarea Inălţării Domnului – când pornim în cea de a doua ediţie a concursului Naparis 2013. Ne amintim de un sfârşit de septembrie a lui 2007, când un grup de entuziaşti cu aventura în suflet, plecau să alunece pe Râul Ialomiţa, din dreptul unei plaje situată în amonte de podul de la Coşereni. De atunci au fost participări la coborâri pe Dunăre – între Brăila şi Galaţi, în Turul Internaţiunal Danubian Călăraşi, Brăila, Sf. Gheorghe – şi Siret. Şi de această dată Consiliul Judeţean Ialomiţa a sprijinit această manifestare – în ciuda condiţiilor de austeritate – limitându-se la resursele disponibile şi ţinând cont de antecedentele activităţii Fundaţiei de Turism şi Ecologie a Dunării de Jos „Ciulinii Bărăganului” care la anul implineşte 15 ani de activitate. Acţiunea a debutat pe 14 iunie cu un foc de tabără pe malul drept al Ialomiţei, în dreptul podului de cale ferată, unde au fost amplasate şi corturile participanţilor din afara judeţului. După numeroase drumuri au fost transportate toate caiacele simple şi duble, impreună cu echipajele şi echipamentul aferent, astfel fiind în dimineţa zilei de 15 iunie gata de start. Un echipaj de la I.S.U. Ialomiţa cu o barcă pneumatică cu motor, au fost cei care – alături de un alt pasionat al acestei mişcări dotat tot cu o astfel de ambarcţiune – sunt însoţitorii de siguranţă ai grupului de caiacişti de la început până la final. Perioada premergătoare evenimentului nu a fost una favorabilă din punct de vedere meteo, fiind însoţită de precipitaţii în toată ţara şi revărsări ale apelor în Europa şi pe cursul superior al Dunării. Uneori vremea este şi după sufletul oamenilor şi tot ce este posibil pe cei ce îndrăgesc aventura – dorind să demonstreze că sunt posibile activităţi în simbioză cu natura – îi iubeşte undeva sus cineva important. Toate aceste considerente alături de multe altele ce ţin de tinereţe, puţină experienţă în domeniu, pregătire, dotare în echipament, condiţie fizică şi nu în ultimul rând puterea exemplului, probabil au determinat pe vicepreşedintele Conşiliului Judeţean Ialomiţa domnul Ştefan Muşoiu să se hotărască să participe personal la această aventură. Popasul pentru servirea mesei şi regrupare s-a făcut în dreptul Oraşului Ţăndărei – pe o pajiste a malului stâng, într-o lizieră de plop – unde câţiva susţinători ai unuia din participanţi au întâmpinat cu bucurie evenimentul.
Etapa care în condiţii normale trebuia să fie parcursă în o zi şi jumătate a fost parcursă până seara şi astfel camparea s-a făcut pe malul Dunării în dreptul Comunei Giurgeni. Finalul a fost marcat de un foc de tabără aprins pe seară, încălzind atmosfera, făcând mai puţin simţit efortul din timpul competiţiei. Duminică în dreptul popasului Broscoiul Verde, după încărcarea echipamentului şi caiacelor, s-a trecut de secţia muzeală „Oraşul de Floci” unde se pot admira vestigiile şi macheta vechiului târg medieval,. Prin decernarea premiilor au fost recompensaţi cei mai buni dintre participanţii – din judeţele Galaţi, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti – cu echipament specific pentru a continua să participe la astfel de manifestări. S-au iniţiat noi propuneri de activităţi de acest gen care să conducă la o promovare şi cunoştere mai bună a zonei. Din această manifestare toată lumea a câştigat: experienţă, şi-a ascuţit caracterul, a socializat, a căpătat noi cunoştiinţe, a făcut faţă unor situaţii ieşite din comun.
Premiile:
Caiac simplu: Locul 1 Gogotă Cătălin – Feteşti, Locul 2 Dan Natu – Bucureşti, Locul 3 Grigore Emil Cătălin – Feteşti,
Caiac dublu: Locul 1 Muntenau Andrei Lucian – Slobozia şi Neacşu Virgil – Urziceni, Locul 2 Gheorghiu Sebastian şi Anton Dănuţ – Galaţi şi Locul 3 Bălan Stefan şi Popescu Ionuţ – Slobozia.
Păreri din partea organizatorului:
Dl. Muntenau Dumitru Florin Preşedinte Fundaţia de Turism şi Ecologie a Dunării de Jos „Ciulinii Bărăganului”
Este un eveniment care începe să devină tradiţional, să prindă contur şi să atragă participanţi din rândul oficialităţilor . Sunt convins că pe viitor vom reuşi să atragem şi alte surse financiare, membri activi şi voluntari care vor contribui la dezvoltarea evenimentului şi ne vor permite să participăm şi noi la alte manifestări de acest gen. Sperăm ca în viitor să reuşim amenajarea unei baze nautice – pe lacul Amara – să constituim un club nautic, să atragem investitori pentru a dezvolta activităţi de agrement pe Râul Ialomiţa şi lacurile din judeţ. Acet eveniment demonstrează că activităţile turistice pot fi dezvoltate şi potenţialul turistic valorificat eficient. Fac aceaste afirmaţii pe considerentul că pănă acum am iniţiat numeroase acţiuni, am implementat proiecte, punând la dispoziţie cunoştinţele, pregătirea mea profesională din domeniul turistic şi experienţa căpătată prin concretizarea acestora.
No Comment