Raul Buzau

Noul meu caiac!

Postat de  | Categorii: Romania vazuta din caiac, Ture pe whitewater

Am intrat în zodia gemenilor, adică teoretic  și practic a răsărit Soarele pe strada mea!
Ii știți pe acei oameni super enervanți care au dreptate tot timpul? Da, sunt Gemeni. Cunoașteti pe cineva care ba vă scoate din minți, ba vă e cel mai bun prieten? Da, e născut în Gemeni! Știți pe cineva pe care nu reușiți să-l contraziceți, pentru că tot timpul vă dă argumente peste argumente pentru orice? Da, e în Gemeni! Sau pe cineva care ar face orice pentru voi ca să ajute, dar dacă i-ati greșit un picuț nu vă mai vorbește niciodată? Da, e tot în Gemeni. Sau pe cineva care atâta vă ia la mișto, că vă piere cheful să-i mai vorbiți? Da, e in Gemeni! Sau pe cineva care se răzgândește la nesfârșit ? ați  ghicit, e în Gemeni!

Și știți pe cineva care și-a vândut cel mai bun caiac din lume , numai ca să plângă după el și să-și ia unul exact la fel? Da, eu sunt ! :) Un Magnum nou-nouț, tot culoarea lime, tot al meu, cu care deja m-am dat și am și filmat. De ce același caiac? Pentru că sunt în Gemeni, și vine ziua mea, și cei mai buni se dau cu Riot, așa că normal, am primit un Riot !

Pe raul Buzau

Postat de  | Categorii: Romania vazuta din caiac, Ture pe whitewater
Şi am fost acum două săptămâni în week-end la Buzău.
Ne-am dat de la hidrocentrala din Nehoiu până la pod la Pătârlagele.
Despre traseu:
-Am intrat exact pe la hidrocentrală, pe nişte dale de beton, care nu mi-au plăcut deloc. Nu ştiu alţii cum sunt, dar mie nu-mi place să-mi zgârii caiacul inutil

- Dificultate : grad 2 cu 3, nu este un traseu pentru începători. Unele secţiuni necesită o tehnică destul de bună în ocolirea obstacolelor şi intrarea în eddy, plus un control bun al caiacului în valuri şi sărituri peste diverse praguri şi bolovani care nu se văd din cauza culorii apei

- Cel mai ciudat mi s-a părut locul în care râul Buzău se bifurcă stânga-dreapta şi trebuie sa alegi la ghici traseul corect. Exista unul singur, este cel din stânga, partea din dreapta a râului e blocată de stabilopozi, aruncaţi în râu alandala, cândva în secolul trecut. Nu ştiu cum e să treci cu caiacul prin şi pe sub stabilopozi, şi sper să nu aflu.
Filmuleţul de mai jos e chiar din locul respectiv, noi am avut marele noroc să mergem prin stânga. Multumiri lui Cristi care a fost primul şi a făcut alegerea corectă, spre stânga.
Nu vă închipuiţi că partea stângă e ceva uşurel, trebuie să te strecori pe lângă nişte dale de beton în care te aruncă curentul şi să-ţi ţii în acelaşi timp echilibrul pe un fel de trambulină care se formează peste un bolovan uriaş şi care are ca singur scop să te catapulteze în respectivele dale. Locul acesta nu se poate ocoli, nu se poate ieşi pe mal, curentul e prea puternic.

- Malurile Buzăului par decor de filme horror: păpuşi dezmembrate şi putrezite , pet-uri, sticle, capete de păpuşi, amestecuri greu de descris din lemne putrezite, apă, gunoaie menajere, etc..
 - Noi ne-am dat cu caiace de whitewater : Thunder, Magnum si tura – Edge 11
Dacă râul ăsta era în Austria sau Slovenia, cel puţin 3 sate ar fi trăit din exploatarea lui turistică. Pensiuni, agenţii de rafting, magazine de articole de sportive, restaurante, camping-uri etc…cam ăsta e decorul obişnuit într-o ţară civilizată pe lângă un râu pe care se pot practica whitewater kayaking şi rafting.

La noi, câteva agenţii de rafting mai înviorează peisajul, dar mai sunt multe lucruri de făcut.

Oricum, nu o să înteleg niciodată pe cei care aruncă gunoaie în şi pe malul apei. Cred că ar merita ţinuti închişi, în soare, pe asfalt, fără pic de apă vreo 3 zile, ca să înveţe să aprecieze valoarea apei.

Raul Buzau

Postat de  | Categorii: Romania vazuta din caiac, Ture pe whitewater

Am vazut niste poze cu raul Buzau care ni s-au parut oarecum “infioratoare”, deci neaparat trebuia sa mergem sa ne dam.
Pozele care le-am vazut aratau asa si au fost facute de Cristi:

Ne dam pe aici?

Uite un loc unde nu vreau sa cad..

Nici aici…

Nici aici..

Pe stanga sau pe dreapta?

 
 
In concluzie week – endul trecut am mers pe Buzau, la Plescoi, unde se fac carnatii (foarte buni).

Prima zi a fost lejer, de prospectare pe biciclete.
Dupa patania din Slovenia de anul trecut, am decis ca nu ma mai dau pe rau fara sa vad inainte despre ce e vorba. Uneori am vazut cupe de excavator abandonate in apa sau fier betoane – de astea imi este cel mai frica. Si mai imi este frica de acele tevi cu diametru imens care sunt semi-scufundate in rau, nu stiu la ce folosesc sau trebuiau sa foloseasca, acum zac prin apa, cred ca e cam neplacut daca le nimeresti cu caiacul, dar pana la urma supravietuieste cel mai puternic, nu ?
De pe biciclete, Buzaul arata foarte promitator. Multe praguri, unele in succesiune. Majoritatea sunt gresii si trebuie avut grija pentru ca te poti lovi urat.
Multi bolovani , de toate marimile, unii pozitionati la fix ca sa faci slalom printre ei. Unele zone cu probleme pe care mi-am propus sa le tin minte dar am uitat repede pe unde trebuiau abordate.
Am gasit 3 praguri urmate de saritori , aratau cam asa :

Prima, langa satul..

A doua zi dupa prospectare si un mic dejun copios, am plecat in sfarsit spre rau, cu caiacele si tot echipamentul.

Traseul a fost exact cum il prevazusem, pragurile erau interesante si usor de trecut. E de preferat sa incerci sa ramai in caiac pentru ca multe praguri sunt in succesiune si nu e recomandat sa le abordezi inot. Sau cum spun cei mai experimentati : daca nu te simti in stare, unele rapide se trec pe mal, cu caiacul in spate si nu e nici o rusine in asta.
 

Cristi

Dragos

Bogdan, cu Bilbao

Oana & Magnum 72

Dragos & Thunder 76

In sfarsit , pe Buzau nu a fost cazul de asa ceva, traseul e simplu doar ca trebuie sa fii atent. Unii bolovani sunt chiar la luciul apei si sunt vizibili in ultimul moment. Noi ne-am dat cu doua caiace de whitewater (Magnum si Thunder), iar prietenii nostrii cu un Edge 10.5 si un sit on top Bilbao. Apa era foarte rece, neoprenul este obligatoriu.

Echipa completa

Am scapat deocamdata , sa vedem ce urmeaza…

Pauza de pozat

Te invit la o cafea dupa ce sarim?

La saritori ne-am oprit sa ne mai uitam o data si am decis sa sarim pe rand. Multa distractie si multi sateni care s-au adunat ca la urs sa ne vada de pe mal, ba unii chiar si-au luat si berea cu ei. Cred ca am fost evenimentul zilei in sat. Mie imi era un pic rusine, pentru ca pe mal undeva ascunse mai sus erau puse cateva cruci, in aminterea celor veniti la scaldat, candva..

Cristi a sarit primul..ura!

Bogdan…

Dragos in pozitie de atac

Cristi din nou..
 

Ce tare e caiacul asta..

Cristi din nou..cred ca devine dependent

Mai am timp sa mai sar o data ?

 Raul Buzau e aproape de Bucuresti si merita parcurs. E recomandat sa va uitati inainte, mai ales incepatorii. Noi ne-am cazat la Vila Speranta, unde am fost foarte bine primiti, iar mancarea excelenta :) . Foarte aproape sunt Vulcanii Noroiosi.

Daca mergeti sa va dati pe Buzau, va rog lasati locurile curate.Poate candva apele Buzaului nu vor mai arata asa :