Despre eskimo rolling


Pe vremea mea 🙂  eskimo rolling era ca Sfântul Graal pentru cavalerii medievali: ne străduiam zile în şir să găsim mişcarea corectă, dar nu reuşeam niciodată.

Ne chinuiam în apă, studiam netul, studiam you tube-ul, citeam toate cărţile de caiaceală. La vremea aceea, prin 2008-2009, nu cunoşteam decât un singur om căruia îi ieşea schema, dar din păcate nu ştia să-mi explice. Sau nu înţelegeam eu.

Nu  mi-a reuşit roll-ul la cursul de sea-kayaking din Suedia , deşi ăsta a fost unul dintre obiectivele mele (da, m-am dus până la capătul lumii ca să învăţ) , dar după orele nesfârşite petrecute în apa de 12 grade am învăţat în schimb ceva foarte important: tehnica de explicare şi predare pentru eskimo rolling. Urmarea a fost simplă : l-am învăţat pe Dragoş, iar el m-a învăţat pe mine. Cum a fost posibil asta? Simplu: cel mai important lucru la eskimo rolling este un instructor bun, care să îţi explice şi mai ales să-ţi corecteze mişcarea pas cu pas, înainte ca muşhii tăi să o înveţe greşit. Toată manevra de eskimo este de fapt memorată de corp, de muşchi, de creier, exact ca mersul pe bicicletă. Iar principala preocupare a instructorului trebuie să fie executarea la perfecţie a tehnicii, pentru ca muşchii să memoreze mişcarea corect şi să o poată repeta oricând.

De ce important ca mişcările să fie perfecte? Pentru că în eskimo roling totul ţine de tehnică, de unghiuri, de sincornizare. O singură greşeală şi nu iese. Ca la castelul din cărţi de joc –un milimetru mai la stânga sau mai la dreapta şi toată structura se prăbuşeşte .

Şi da, nimic nu se compară cu primul roll reuşit. Îţi vine să faci tumbe, să ţipi, să alergi, să îmbrăţişezi lumea întregă. Ţin minte cum  după primul roll ne-am sunat toţi prietenii şi ţipam ca nebunii: am reuşit!, am reuşit!! Facem eskimo!!

Acum , a  devenit deja o tradiţie să-i învăţăm şi pe alţii. Anul trecut am ținut câteva cursuri , promitem să mai facem și anul acesta.
Pentru că e  extraodinară senzaţia când vezi cum se luminează chipul cuiva la prima reuşită. Nimic nu mai contează, nici apa rece, nici timpul petrecut sub apă, nici oboseala, toate dispar când poţi spune –da, ştiu să fac eskimo rolling!

Previous AVERTISMENT: practicarea caiacului da dependenta!
Next Hai Buzau, Buzau!

2 Comments

 1. 27 martie 2014
  Răspunde

  🙂 Sper sa pot sari si eu in sus de bucurie in curand!
  Unde ati facut pregatirea in Suedia? Pe lac sau mare (ca am vazut niste inregistrari pe YouTube si-s curioasa)?

  • 27 martie 2014
   Răspunde

   La Uppsala – in apa rece-rece.A fost crunt 🙂

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.