Pentru o iesire de o zi, mai precis cateva ore, locul cel mai apropiat de Bucuresti este Delta Neajlovului, langa Comana.

Neajlovul, langa Calugareni
 Tura in Delta Neajlovului e un bun antrenament pentru cei care planuiesc excursii mai lungi in Delta Dunarii si un bun prilej de a testa echipamentul si indemanarea in manevrarea caiacului.

Traseul nu pune probleme serioase, doar pe ultima portiune necesita putina indemanare si concentrare.Poate fi parcurs cu orice fel de caiac –de la 2.5 metri la 5m.
 Pentru mine partea cea mai dificila a fost lansarea la apa. Am intrat in Neajlov chiar pe langa Calugareni, printre niste gunoaie infioratoare. Cand am vazut muntele de pet-uri, doze de bere, resturi menajere, am vrut sa ma intorc acasa. Recomand multa rabdare si incaltaminte sanatoasa.

Printre copaci…

Neajlovul nu e foarte spectaculos la iesirea din Calugareni. Apa e foarte linistia, partea frumoasa este ca raul serpuieste printre copaci inundati. Cu cat te indepartezi mai mult de zona locuita, peisajul se schimba, devine salbatic si curat.

Blocaj in trafic..plin de caiacisti pe raurile Romaniei
Caiac Riot Evasion

Intrarea in Delta Neajlovului

Nu s-a schimbat nimic de acum 3 ani cand am fost prima oara acolo. Copacii rasturnati in apa sunt in acelasi punct, la primul cot al raului, doar ca acum am putut trece cu caiacele printre ramuri, apa avand un debit destul de mare de la ultimele inundatii.Pana si vacile erau in acelasi loc la pasunat, intr-un cot al albiei.
Vaci pe Neajlov, in acelasi loc ca in 2007
Pe unde le abordam? Stanga /dreapta?
Adevarata aventura incepe cand intri in Delta si peisajul se schimba, lasand loc stufului.
Ai putea sa juri ca esti in Delta Dunarii. Stuf, apa curata, pasari care zboara in toate directiile.
Am citit ca Delta Neajlovului adaposteste peste 140 de specii de pasari, dar sunt mult mai speriate de om decat cele din Delta Dunarii si in concluzie mult mai greu de observat si pozat. In afara de cateva berze si egrete ratacite, celelalte inaripate s-au lasat doar auzite, nu si vazute.
Delta Neajlovului, caiac BIC Ouassou
Berze.
Singurul obstacol serios pe traseu e un plaur in formare, cu lungimea de aproximativ 20-30m. E nevoie de multa forta ca sa te impingi prin stuf cu padela si un nas de fier, pentru ca mirosul vegetatiei in putrefactie este infiorator. Noroc ca trece repede, asta daca ai un coleg cu tine care sa te ajute si sa te traga prin portiunea dificila .Daca planuiti sa incercati traseul, recomand sa va luati o linie de recuperare sau macar o coarda oarecare.
Poza pentru blog 🙂
 Plaurul urat mirositor. E mai greu sa respiri decat sa treci de el

Dupa plaurul periculos de mirositor, urmeaza in vreo doua sute de metri marea dilema : stanga sau dreapta ? Se iese din canalul ingust intr-o mica intersectie :). Raspunsul e destul de simplu daca nu ai GPS- iei directia spre care curge apa. Intotdeauna. Daca nu vrei sa iesi inca din Delta Neajlovului, spre dreapta sunt niste ochiuri de apa foarte frumoase, cu apa atat de limpede incat poti vedea fundul apei.

 Poza asta trebuia pusa mai sus
Apa limpede, in sfarsit ! 
 Delta Neajlovului 

Hai, sa-ti fac poza pentru blog !

Ne-am oprit in drumul nostru pe la celebrele deja « locuinte lacustre » sau « castele de stuf » cum mai sunt numite. Nu am facut poze pentru mi-a venit sa plang cand le-am revazut, atat de distruse si degradate sunt. Una dintre ele a disparut definitiv, mai gasesti o umbra de ponton. Locul a devenit loc de picnic, cu toate consecintele aferente picnicului la romani. Asa aratau in 2007 :
Poza din 2007. Asa aratau cand am facut tura cu caiacele sit on top
 2007.Interior

Eu in 2007 pe caiac sit on top Bic Tobago

2007. Poza pentru cei care nu cred ca am fost acolo acum 3 ani

Ultimii 5 km spre iesirea de la Comana se fac pe un canal spectaculos : este atat de ingust incat abia ai spatiu suficient sa bagi padela in apa.
Virajele sunt rapide, dar nu pun probleme serioase. Stuful este foarte des si formeaza o bolta deasupra canalului.Apa curge si te ajuta la inaintare, padela se foloste doar pentru corectarea directiei. Daca va intrebati ce s-a ales de lemnul de la locuintele lacustre, este aici, scufundat, blocat in stuf. Se poate trece peste el cu caiacul, nu e motiv de ingrijorare.
La iesire se vede deja comuna comuna Comana. Gata aventura in Delta, inapoi la Bucuresti.

 Pe canalul ingust de stuf
 
Pana aici am reusit sa facem poze 🙂
Iesire din stuf in canalul principal

Hai baieti, ca ne prinde furtuna! 
Vine ploaia…