Delta Neajlovului


Pentru o iesire de o zi, mai precis cateva ore, locul cel mai apropiat de Bucuresti este Delta Neajlovului, langa Comana.

Neajlovul, langa Calugareni
 Tura in Delta Neajlovului e un bun antrenament pentru cei care planuiesc excursii mai lungi in Delta Dunarii si un bun prilej de a testa echipamentul si indemanarea in manevrarea caiacului.

Traseul nu pune probleme serioase, doar pe ultima portiune necesita putina indemanare si concentrare.Poate fi parcurs cu orice fel de caiac –de la 2.5 metri la 5m.
 Pentru mine partea cea mai dificila a fost lansarea la apa. Am intrat in Neajlov chiar pe langa Calugareni, printre niste gunoaie infioratoare. Cand am vazut muntele de pet-uri, doze de bere, resturi menajere, am vrut sa ma intorc acasa. Recomand multa rabdare si incaltaminte sanatoasa.

Printre copaci…

Neajlovul nu e foarte spectaculos la iesirea din Calugareni. Apa e foarte linistia, partea frumoasa este ca raul serpuieste printre copaci inundati. Cu cat te indepartezi mai mult de zona locuita, peisajul se schimba, devine salbatic si curat.

Blocaj in trafic..plin de caiacisti pe raurile Romaniei
Caiac Riot Evasion

Intrarea in Delta Neajlovului

Nu s-a schimbat nimic de acum 3 ani cand am fost prima oara acolo. Copacii rasturnati in apa sunt in acelasi punct, la primul cot al raului, doar ca acum am putut trece cu caiacele printre ramuri, apa avand un debit destul de mare de la ultimele inundatii.Pana si vacile erau in acelasi loc la pasunat, intr-un cot al albiei.
Vaci pe Neajlov, in acelasi loc ca in 2007
Pe unde le abordam? Stanga /dreapta?
Adevarata aventura incepe cand intri in Delta si peisajul se schimba, lasand loc stufului.
Ai putea sa juri ca esti in Delta Dunarii. Stuf, apa curata, pasari care zboara in toate directiile.
Am citit ca Delta Neajlovului adaposteste peste 140 de specii de pasari, dar sunt mult mai speriate de om decat cele din Delta Dunarii si in concluzie mult mai greu de observat si pozat. In afara de cateva berze si egrete ratacite, celelalte inaripate s-au lasat doar auzite, nu si vazute.
Delta Neajlovului, caiac BIC Ouassou
Berze.
Singurul obstacol serios pe traseu e un plaur in formare, cu lungimea de aproximativ 20-30m. E nevoie de multa forta ca sa te impingi prin stuf cu padela si un nas de fier, pentru ca mirosul vegetatiei in putrefactie este infiorator. Noroc ca trece repede, asta daca ai un coleg cu tine care sa te ajute si sa te traga prin portiunea dificila .Daca planuiti sa incercati traseul, recomand sa va luati o linie de recuperare sau macar o coarda oarecare.
Poza pentru blog 🙂
 Plaurul urat mirositor. E mai greu sa respiri decat sa treci de el

Dupa plaurul periculos de mirositor, urmeaza in vreo doua sute de metri marea dilema : stanga sau dreapta ? Se iese din canalul ingust intr-o mica intersectie :). Raspunsul e destul de simplu daca nu ai GPS- iei directia spre care curge apa. Intotdeauna. Daca nu vrei sa iesi inca din Delta Neajlovului, spre dreapta sunt niste ochiuri de apa foarte frumoase, cu apa atat de limpede incat poti vedea fundul apei.

 Poza asta trebuia pusa mai sus
Apa limpede, in sfarsit ! 
 Delta Neajlovului 

Hai, sa-ti fac poza pentru blog !

Ne-am oprit in drumul nostru pe la celebrele deja « locuinte lacustre » sau « castele de stuf » cum mai sunt numite. Nu am facut poze pentru mi-a venit sa plang cand le-am revazut, atat de distruse si degradate sunt. Una dintre ele a disparut definitiv, mai gasesti o umbra de ponton. Locul a devenit loc de picnic, cu toate consecintele aferente picnicului la romani. Asa aratau in 2007 :
Poza din 2007. Asa aratau cand am facut tura cu caiacele sit on top
 2007.Interior

Eu in 2007 pe caiac sit on top Bic Tobago

2007. Poza pentru cei care nu cred ca am fost acolo acum 3 ani

Ultimii 5 km spre iesirea de la Comana se fac pe un canal spectaculos : este atat de ingust incat abia ai spatiu suficient sa bagi padela in apa.
Virajele sunt rapide, dar nu pun probleme serioase. Stuful este foarte des si formeaza o bolta deasupra canalului.Apa curge si te ajuta la inaintare, padela se foloste doar pentru corectarea directiei. Daca va intrebati ce s-a ales de lemnul de la locuintele lacustre, este aici, scufundat, blocat in stuf. Se poate trece peste el cu caiacul, nu e motiv de ingrijorare.
La iesire se vede deja comuna comuna Comana. Gata aventura in Delta, inapoi la Bucuresti.

 Pe canalul ingust de stuf
 
Pana aici am reusit sa facem poze 🙂
Iesire din stuf in canalul principal

Hai baieti, ca ne prinde furtuna! 
Vine ploaia…

Previous Scoala de caiac, Suedia
Next Castelul din povesti

6 Comments

  1. 12 aprilie 2012
    Răspunde

    Dragilor, voi cand ati fost pe Neajlov, pe unde ati intrat pe rau? Ati fost pe la Calugareni? Ma bate gandul sa ma duc luni, prima zi dupa Paste, dar nu stiu exact care drum este mai bun pentru masina. M-am uitat pe vreme si cu putin noroc poate nu ploua.

    Multumesc.
    Gabi.

    • 12 aprilie 2012
      Răspunde

      Pe la Calugareni, cobori de pe pod, e un drum care merge pe malul apei.Nu stiu care este starea drumului, n-am fost anul acesta pe acolo.
      Distractie placuta!

    • 14 aprilie 2012
      Răspunde

      Te ma sacai cu o intrebare :). Apa nu pare a fi chiar asa de curgatoare. Se poate padela in amonte? Intreb pentru ca nu vrem sa ajungem pina la Comana, si chiar daca am ajunge, nu avem cu ce ne sa ne intoarcem. Asa ca probabil o sa ne plimbam cativa km dupa care sa o luam inapoi. 🙂

      Multumesc.
      Gabi.

    • 17 aprilie 2012
      Răspunde

      Pina la urma am fost ieri. Am ajuns acolo pe la ora 12, dupa ce s-a mai incalzit putin atmosfera. Drumul sa stii ca este in continuare bun. Am ajuns la malul raului cu masina fara incidente si am dat cu nasul de apa curgatoare. M-am uitat un pic sa vad cum curge si m-am decis sa intru eu primul in apa cu caiacul, sa incerc macar cativa metri sa vad daca pot sa ma intorc sau ma ia valul. Din fericire am reusit sa padelez chiar bine in amonte, asa ca am iesit la mal si am umflat si celalalt caiac al prietenei mele si si dusi am fost. Am tot plutit pe apa cam vreo 3 km, cred, cam pina unde se termina padurea. Trecuse ceasul de ora 3 si nu stiam cat de mult ne va lua sa ne intoarcem asa ca am decis sa ne intoarcem. Inapoi nu a fost prea dificil, decat pe anumite portiuni unde albia raului se ingusta si apa era un pic rapida. Apa ca apa, dar la un moment dat mai batea si vantul din fata si aveam impresia ca stam pe loc. Pina la urma am reusit sa ajungem inapoi cu bine si inca nu ne-a luat febra musculara 😉

      Gabi.

    • 19 aprilie 2012
      Răspunde

      Scuze ca nu ti-am mai raspuns, noi am fost plecati din tara cu niste probleme de rezolvat
      Ma bucur ca ai fost si ca ti-a placut 🙂
      Ati facut bine ca v-ati intors, dupa ce se termina padurea incepe delta, iar pe unele canale spre Comana curentul e prea puternic ca sa te poti intoarce in amonte. Mai mult, din ce imi aduc aminte, canalul e foarte ingust la un moment dat si nu se poate vasli, se poate doar carmi cu padela 🙂
      Din pacate vantul bate intotdeauna din fata, asta-i regula pe caiac si pe bicicleta 🙂
      Numai bine!

  2. V. GH. Platon
    6 iulie 2012
    Răspunde

    Am facut si eu, cu un bun amic insotitor, o mica escapada pe Neajlov. De fapt ne-am „lasat la apa” pe Calnistea, sub satul Uzunu, cu o barca gonflabila, ruseasca. In unele zone ori era rauletul prea ingust, ori barca prea lata. In unele zone, am coborat pe mal, tragand barca la edec. Am intrat pe Neajlov in amonte de podul de la Calugareni (atunci era nemodernizat, sunt 10 ani de atunci),sub padure, inainte de ajunge la targul de pe malul drept. Treseul a fost minunat,dar destul de dificil, barca era relativ incomoda pentru 2 persoane, mai ales pentru insotitorul meu, care nu era prea in apele lui. Eu aveam experienta Deltei Dunarii.Am mers totusi destul de mult, am trecut de padure, intrand cam 1.5 km in delta propriuzisa. Ne-am intors totusi, vaslind cam greu in amonte, dar ne-am oprit in zona balastierelor de la capatul padurii, pe malul drept al raului. Apoi cu barca dezumflata la spinare, am pornit spre drumul Giurgiului si sre Uzunu. Noroc ca ne-a luat o basculenta de la balastiera, de mila ca aratam ca naiba, care ne-a dus pana la biserica la Crucea. A fost o escapada deosebita. Daca aveti posibilitatea si un pic de curaj, va sfatuiesc sa faceti traseul Deltei Nejlovului. Nu o sa regretati. Este un loc de un pitoresc aparte si este atat de aproape de capitala! Multa lume nu stie de existenta lui. SIGUR ESTE MAI BINE ASA!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.