Cum recunosti cel mai bun curs de whitewater


Cel mai bun curs de caiac whitewater ar trebui să îndeplinească următoarele condiții necesare și suficiente, după  cum spunea dirigu’ meu, cel mai bun prof  de mate din Ro :

toți participanții zâmbesc cu gura până la urechi




toți au febră musculară, semn că râul și cursul  îi solicită, nu e doar o plimbare pe caiace

fiecare cursant progresează vizibil de la o zi la alta

 

la fiecare rapid se stă de la câteva minute la o jumătate de oră și se exersează trecerea prin curent , ferrry, intrare și ieșire din eddy pe fiecare parte a râului, plus surf dacă rapidul permite

 


– la fiecare porțiune dificilă se merge în recunoaștere, nu se merge pe principiul ”las că ne-am dat și ieri pe aici”


liniile de abordare sunt explicate în funcție curenții, valurile, obstacolele vizibile și de tipologia apei

este organizat de Oana și Dragoș de la Hibiscus Sport :), adică de caiaciști cu peste 10 ani de experiență


se ține pe un râu whitewater pe care se văd clar următoarele caracteristici , nu trebuie să ți le imaginezi din cărți și poze:  apa albă înspumată (adică ”white water”),  curentul, valurile,  eddy-urile, rapidele, cataractele, apa aerată, zona de surf,  sifonul, pragurile, săritoarele..




-la final de curs fiecare participant e în stare să parcurgă în caiac un traseu de grad 3 cu obstacole, valuri mari în succesiune și eventual  praguri de sărit



Și pentru că a îndeplinit toate condițiile de mai sus , cursul de caiac whitewater din iulie organizat de Hibiscus Sport a fost cel mai bun curs de caiac whitewater din România.

De ce zic asta? Pentru că toti participanții au progresat și au crescut în sport ca Făt Frumos ,  în 4  zile cât alții în zece ani: de la ”nu știu cum se stă în caiacul ăsta mic” până la ”ura!m-am dat pe gradul 3 prin valuri uriașe!când mai mergem, unde ne mai dăm?”  La cursul nostru  niște începători au ajuns în câteva zile să parcurgă gradul 3 fără probleme. Și când spun gradul 3, mă refer la gradul 3 adevărat și la whitewater adevărat: cu valuri, cu rapide, cu stânci, cu apă albă, înspumată  pe sute de metri, cu sărituri peste cataracte. Pentru că am fost pe Salza! Din nou 🙂

A fost unul dintre cele mai reușite cursuri organizate de noi. M-am bucurat mai ales că toată lumea a progresat de la stadiul în care nu se suiseră niciodată într-un caiac de whitewater până la parcurgerea unor sectoare de gradul 3 destul de dificile.
Când spun dificile mă refer la un gradient mare al râului, la valuri mari, la curbe strânse , multe ”S”-uri care trebuiau abordate perfect. Plus că toți cei care au participat la curs au avut o ambiție formidabilă de a face fiecare mișcare corect, fiecare abordare a unui rapid ca la carte, și de fiecare dată când cădeau nu își doreau decât să se suie mai repede în caiac și să continue!
S-a învățat intrare și ieșire în curent, ferry, citirea râului și alegerea liniei corecte, alegerea liniei pentru sărituri peste praguri și …surf! Și ce este mai important , fiecare s-a convins că un râu trebuie respectat, că apa se schimbă de la o zi la alta chiar dacă nu plouă, și că de fiecare dată, dar de fiecare dată, trebuie să cercetezi pe jos, cu piciorul,  un traseu înainte de a-l parcurge din caiac. Știu, am insistat mult pe safety, dar ce să-i faci, mie îmi sunt dragi oamenii cu care mă dau !

Au fost câteva zile incredibile, alături de niște oameni  frumoși și ambițioși, care acum sunt în stare să parcurgă orice râu din România. Bravo! Ne vedem în curând pe ape și mai agitate!

PS: da, toți au avut febră musculară cam o săptămână, deci cursul a fost pe bune 🙂

Mulțumesc lui Mihai pentru poze!

–scris de Oana în august, 2014, despre primele cursuri de whitewater organizate de români în afara Țării Românești.

Previous Cel mai periculos loc pentru caiacisti este...
Next Stand-up paddling la Ohrid, Macedonia!

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.