Ce caiace am mai testat în ultimul timp


De ceva vreme mi-a intrat în cap să-mi iau alt caiac. Nu am nimic de reproşat caiacului meu, dar fiind înconjurată de atâtea caiace frumoase, îmi doresc şi eu unul nou –nouţ, nezgâriat, lucios ..Aşa că m-am apucat de testat :

Picnic -4.50 – Pentru un caiac de 4.50m mi s-a părut mult mai rapid decât mă aşteptam. Ca toate caiacele proiectate de designerul suedez Johan Wirsen, Picnic alunecă într-un fel anume pe apă, greu de descris în cuvinte. Practic simţi că înaintezi fără să depui mult efot .Plăcerea este cu atât mai mare cu cât dintr-o singură mişcare de padelă înaintezi foarte mult.

Despre Wirsen, designerul, ce să vă spun ..L-am cunoscut acum doi ani în Estonia, la un workshop în care ne-a explicat câte ceva despre felul în care proiectează caiacele. Traieşte pe o insula mică şi asta este ocupaţia lui de bază din ultimii zeci de ani: proiectează ambarcaţiuni, în special caiace. Dintre toate desenele lui de pe tablă, explicaţiile privind mişcarea fluidelor, plus toate observaţiile lui (omul stă cu orele să observe mişcarea valurilor în diferite momente ale zilei) am înteles un singur lucru: că e pasionat de ceea ce face şi nu se opreşte până nu atinge perfecţiunea. Bine, am mai înţeles ceva, că trebuia să fiu mai atentă la orele de fizică din liceu, dar ce să-i faci, nu le poţi ştii chiar pe toate.

Whisky 4.88 m– ştiam inca de cand l-am testat in toamna anului trecut ca este un caiac special De prima oară când m-am urcat în el, mi-a lăsat o impresie deosebită. Poate şi datorită faptului că la prima lovitură de padelă era cât p-aici să cad. Cu o formă a cocii care permite întoarcerea caiacului pe un spaţiu foarte mic, Whisky este cel mai manevrabil caiac cu care m-am dat până acum. E suficient să te apleci puţin iar  caiacul virează 180 de grade!

Mie mi-a plăcut forma cockpitului „keyhole” (gaură de cheie) pentru că permite un contact foarte bun cu caiacul şi implicit o coordonare bună a caiacului cu tot corpul. Whisky răspunde incredibil de rapid la comenzi şi cam toate manevrele pe care vrei să le faci se execută foarte uşor. Foarte uşor. Adică, se aplică foarte puţină forţă la fiecare mişcare din padelă, pentru că pur şi simplu nu e nevoie de mai multă. Simplu!

Seaspirit 5.20 m– mi s-a părut un caiac extrem de confortabil, cu o glisare deosebită. Daca tot ce îţi doreşti e să te plimbi, să admiri păsări, să faci poze, Seaspirit e perfect. Foarte stabil, poti sa iei mainile de pe padela linistit, nu e nevoie sa te echilibrezi deloc. Plus că Seasprit a fost proiectat de Wirsen, deci alunecă frumos pe apă şi nu se opreşte, decât dacă vrei.

Greenland –este o alta poveste.  În primul rând, mi s-a părut destul de instabil faţă de Brittany. Am stat cam o jumătate de oră stresată, dar cum se întâmplă cu caiacele bune (că deh, eu nu am voie să mă laud) nu am căzut. Greenland e un caiac foarte jos, linia de plutire este aproape de luciul de apei şi de multe ori valurile  îl acoperă în întregime. Forma ajută mult când este vânt puternic, pentru că coca caiacului opune astfel o rezistenţă foarte mică şi înaintezi mult mai uşor. Plus că e foarte plăcut să te dai aşa de aproape de apă, pe lângă explicaţiile cu centrul de greutate şi cum alunecă caiacul mai bine , senzaţia e comparabilă cu a merge desculţ prin iarbă. Te simţi foarte uşor, ca şi cum nu ai fi într-un caiac, ci înaintezi pur şi simplu prin apă.
Greenland e de departe cel mai rapid caiac pe care l-am testat până acum. Accelerează foarte repede la o viteză ok şi cel mai important lucru, se menţine în viteză contantă fără un efort deosebit.

Deşi e foarte lung (5.45m) toate manevrele se execută fără dificultate. Normal, dacă stai să te gândeşti că e caiacul din care eschimoşii vânau balene, şi viteza de reacţie era elementul esenţial care decidea cine avea să ia cina – omul sau balena?

Şi mai are un secret Greenland – este caiacul cu care se învaţă cel mai uşor eskimo rolling. Forma caiacului te obligă să adopţi poziţia corectă pentru eskimo , iar o data începută rotirea, caiacul revine rapid în poziţia verticală, fără efort.
Şi ca să nu uit să mă laud, am facut eskimo rolling şi cu Greenland!. Filmuleţul nu a ieşit la calitate bună ca să-l postez aici, dar la nevoie am caţiva martori 🙂

Cam asta ar fi. La care dintre ele m-am decis? Uff, greu!
Previous Whitewater in Islanda si Norvegia, ultimul film al lui Steve Fisher
Next Caiac în Muntenegru, 3 zile pe Râul Tara

2 Comments

  1. Anonymous
    10 august 2011
    Răspunde

    Felicitari pt eschimo-rolling. Este usor cu Greenland T., dar totusi nu se rasuceste singur :-))
    In privinta Greenland T. asa este, un caiac f fain. Totusi si Nordkapp de la Valley este performant la viteza si manevrabilitate, in plus poti sa-l incarci cu mai mult kg., cam cat pt 8-10 zile.

    Succes in continuare !

    Marius

  2. 10 august 2011
    Răspunde

    Te-ai dat cu Nordkapp de la Valley?
    Sunt multe caiace performante ca viteza si manevrabilitate, in care poti incarca bagaje pentru 8 zile. Uita-te la Baidarka de la Zegul.

    Caiacul de care spui incepe de la 3200 USD si merge pana 4900 USD, mi se pare cam mult pentru Romania. Daca ti l-ai luat deja, felicitari!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.