Ouassou

Pe Raul Vaser, cu Mocanita si caiacul!

Postat de  | Categorii: Romania vazuta din caiac, Ture pe flatwater, Ture pe whitewater

Nu ştiu pe câţi am convins să viziteze Maramureşul, dar dacă vă nimeriţi prin zonă vă recomand din toată inima o excursie cu Mocăniţa, trenul cu aburi, pe Valea Vaserului.

Din Baia Mare până la Vişeul de Sus se face cam o oră jumătate pe drum, cu maşina. Trebuie pornit de dimineaţă, pentru că Mocăniţa pleacă la 9 fix. Pe noi ne-au chemat la 8 dimineaţa ca să fie timp suficient să ne încarce şi aranjeze caiacele în tren. Da, ne-am luat caiacele cu noi, în Mocăniţă !

Trebuie să spun că am fost foarte impresionată de organizarea şi de amabilitatea celor de la CFF Vişeu (Căile Ferate Forestiere). Obişnuiţi cu turişti cehi amatori de rafting sau caiac, nu s-au mirat şi nu s-au împotrivit deloc când au auzit de caiace, ba mai mult, ne-au dat sfaturi cum să abordăm râul şi care ar fi locurile mai periculoase de evitat.

Calea ferată merge exact pe lângă Vaser, deci cu puţin efort se poate studia tot traseul din tren. Noi am numărat 7 praguri – săritori, cu grade diferite de dificultate. Cum porneşti din Paltin, de la locul de picnic unde te lasă Mocăniţa,  primele 3 praguri sunt cele mai grele – în astea am fost avertizaţi să nu sărim. Bineînţeles că  am sărit ! A fost cea mai tare distracţie de pe tot traseul !
Oricum, dacă ajungeţi pe acolo, sfatul meu este să vă uitaţi bine înainte de săritură. Şi noi ne-am oprit, ne-am socotit şi am sărit pe rând, ca să fie timp şi de poze :)
Dupa primele două praguri urmează un copac care blochează tot curentul principal. Copacul se vede din tren, luaţi-vă punct de reper şi ieşiţi pe mal pentru că nu se poate trece, trebuie ocolit.
În rest – Vaserul curge frumos, sunt porţiuni de repezişuri, câţiva bolovani de ocolit, mici praguri de sărit. Aş spune gradul 1 , săritorile sunt discutie separată.

Noi am fost cu mai multe caiace – un BIC Ouassou, un Quest 9.5 şi un Edge 10.5, un Enduro 12, două caiace de whitewater Riot – Magnum şi Thunder. Nu a avut nimeni probleme pe traseu, deşi am avut începători în grup.Toată lumea a sărit pragurile, deci se poate.

I paddle like a girl..

Peisajul merită toată atenţia – sunt puţine locuri în ţară atât de împădurite , atât de verzi încât să nu te mai saturi să le priveşti. Păcat că Maramureşul e atât de departe..

Toată lumea ne-a primit cu bucurie – de la conductorul de tren bucuros să ducă caiacişti , la oamenii şi copiii din satul din vale, obişnuiţi să vadă străini cu bărci..

O porţiune un pic mai dificilă este chiar înainte de finalul traseului, un pic mai sus de gară. Multă atenţie şi nu uitaţi să zâmbiţi :)

Ar mai fi ceva de spus.. fetele se dau cu caiacul, dovadă prezentul blog. Dacă nu se dau, să ştiţi că Mocăniţa face pauză o oră şi jumătate în Paltin după care porneste încet înapoi la vale spre Gara Vişeul de Sus. Şi noi am fost aşteptaţi cu o mare surpriză – am primit cupe!Multumiri tuturor celor care au facut poze, se stiu ei cine :)

În vizită la fabrica BIC Sport

Postat de  | Categorii: Diverse, In caiac prin Europa, Test caiace si placi
Săptămâna trecută am participat la întâlnirea distribuitorilor BIC Sport, întâlnire ce a avut loc în Franța, pe malul Oceanului Atlantic, lângă Vannes. 

Mi se pare foarte interesant să întâlnești oameni care duc o viață asemănătoare cu a ta, doar că în altă țara.
 
Bineînțeles că discuțiile sunt inevitabil legate de muncă, de vânzări, de strategii de marketing, dar schimbul de informații e incredibil de benefic.

2011 se anunță un an plin de lansări de produse noi pentru BIC Sport (plăci de surf, windsurf, caiace, caiace pneumatice). Nu vă spun încă care sunt, în curând vor apărea pe site-ul oficial. Noi am avut ocazia să vedem noutățile și chiar să le testăm.
Mi-aș fi dorit foarte mult să dau o tură cu caiacul pe Atlantic doar că la 10 grade pe plajă, oceanul părea cam ud și cam rece pentru gustul meu. Asta este, poate altă data..

Surpriza întâlnirii a fost însă vizita la fabrica BIC Sport. Spun surpriză pentru că din motive de confidențialitate accesul persoanelor care nu sunt angajate BIC nu a fost permis niciodată. Recunosc că încă de când m-am suit prima oară pe un caiac mi-am dorit să vizitez o fabrică de caiace. Din mai multe motive, nu are rost să le înșir aici. Am văzut fabrica Tahe Marine din Estonia, dar fabrica BIC Sport avea pentru mine atracția „fructului oprit”.  
Ce pot să spun? Din momentul în care pășești în fabrică devine clar de ce BIC Sport este lider mondial în producția de echipamente de  surf și windsurf, lider european pe caiace sit -on top, susținător al celei mai dinamice clase One Design  în windsurfing, etc. Mașini uriașe, angajați care nu stau locului o clipă, fabrica lucrează nonstop, 24 de ore din 24. Sunt folosite trei tehnici diferite de producție: termoformare, termoformare în PE, extruziune și suflare, care au ca rezultat 65 000 de echipamente sportive produse anual și exportate în 90 de țări!
Și da, am văzut cum se fac caiacele! Întreg procesul este computerizat și nu are nici o legătură cu documetarele „How is made” de pe Discovery Channnel. Termoformarea este un proces precis, specificațiile produsului sunt respectate strâns, abaterea este zero. Procesul este controlat de un computer, omul nu intervine decât în faza finală, la montajul accesoriilor și ambalare. Totul începe cu polietilena de înaltă densitate care este transformată în plăci cu grosimea controlată la milimetru, în funcție de produsul care urmează să fie obținut.
 Pentru a produce un caiac,  două plăci de polietilenă sunt încărcate în matriță unde sunt încălzite  la  170° C și presate cu 70 t. Procesul are ca rezultat sudarea la cald, mai precis fuziunea celor două plăci de polietilenă într-o formă. Excesul de polietilenă este îndepărtat și atenție! 100% reciclat. Nimic nu se aruncă, procesul de producție este curat și nu implică emisii de gaze sau solvenți.
Preocuparea pentru mediu este o constantă a întregului proces de producție încă de la înființarea fabricii cu peste 30 de ani în urmă, înainte ca ecologia să devină o modă. Chiar am discutat acest aspect cu distribuitorii BIC Sport din alte țări, eram foarte curioasă să aflu dacă pentru clienții lor are vreo importanță că produsele BIC  Sport sunt produse cu grijă pentru mediu și pot fi 100% reciclate. Răspunsul a fost „da”, „cu siguranta”. Sper ca peste câțiva ani să pot răspunde la fel..
Turnarea unei placi de surf
Una peste alta, a fost o experiență foarte interesantă din care am învățat multe lucruri. Depre Bretania, cred că este una dintre cele mai frumoase zone din Franța. Nu am apucat să văd foarte multe în trei zile, dar regiunea merită într-adevăr vizitată, chiar dacă la o prima privire pe hartă pare așa cam la „capătul lumii”. În plus față de informațiile din toate ghidurile turistice, mai am un argument pro-Bretania: am mâncat cea mai bună, delicioasă, aromată, crocantă „creme caramel”.


Delta Neajlovului

Postat de  | Categorii: Romania vazuta din caiac, Ture pe flatwater

Pentru o iesire de o zi, mai precis cateva ore, locul cel mai apropiat de Bucuresti este Delta Neajlovului, langa Comana.

Neajlovul, langa Calugareni
 Tura in Delta Neajlovului e un bun antrenament pentru cei care planuiesc excursii mai lungi in Delta Dunarii si un bun prilej de a testa echipamentul si indemanarea in manevrarea caiacului.

Traseul nu pune probleme serioase, doar pe ultima portiune necesita putina indemanare si concentrare.Poate fi parcurs cu orice fel de caiac –de la 2.5 metri la 5m.
 Pentru mine partea cea mai dificila a fost lansarea la apa. Am intrat in Neajlov chiar pe langa Calugareni, printre niste gunoaie infioratoare. Cand am vazut muntele de pet-uri, doze de bere, resturi menajere, am vrut sa ma intorc acasa. Recomand multa rabdare si incaltaminte sanatoasa.

Printre copaci…

Neajlovul nu e foarte spectaculos la iesirea din Calugareni. Apa e foarte linistia, partea frumoasa este ca raul serpuieste printre copaci inundati. Cu cat te indepartezi mai mult de zona locuita, peisajul se schimba, devine salbatic si curat.

Blocaj in trafic..plin de caiacisti pe raurile Romaniei
Caiac Riot Evasion

Intrarea in Delta Neajlovului

Nu s-a schimbat nimic de acum 3 ani cand am fost prima oara acolo. Copacii rasturnati in apa sunt in acelasi punct, la primul cot al raului, doar ca acum am putut trece cu caiacele printre ramuri, apa avand un debit destul de mare de la ultimele inundatii.Pana si vacile erau in acelasi loc la pasunat, intr-un cot al albiei.
Vaci pe Neajlov, in acelasi loc ca in 2007
Pe unde le abordam? Stanga /dreapta?
Adevarata aventura incepe cand intri in Delta si peisajul se schimba, lasand loc stufului.
Ai putea sa juri ca esti in Delta Dunarii. Stuf, apa curata, pasari care zboara in toate directiile.
Am citit ca Delta Neajlovului adaposteste peste 140 de specii de pasari, dar sunt mult mai speriate de om decat cele din Delta Dunarii si in concluzie mult mai greu de observat si pozat. In afara de cateva berze si egrete ratacite, celelalte inaripate s-au lasat doar auzite, nu si vazute.
Delta Neajlovului, caiac BIC Ouassou
Berze.
Singurul obstacol serios pe traseu e un plaur in formare, cu lungimea de aproximativ 20-30m. E nevoie de multa forta ca sa te impingi prin stuf cu padela si un nas de fier, pentru ca mirosul vegetatiei in putrefactie este infiorator. Noroc ca trece repede, asta daca ai un coleg cu tine care sa te ajute si sa te traga prin portiunea dificila .Daca planuiti sa incercati traseul, recomand sa va luati o linie de recuperare sau macar o coarda oarecare.
Poza pentru blog :)
 Plaurul urat mirositor. E mai greu sa respiri decat sa treci de el

Dupa plaurul periculos de mirositor, urmeaza in vreo doua sute de metri marea dilema : stanga sau dreapta ? Se iese din canalul ingust intr-o mica intersectie :) . Raspunsul e destul de simplu daca nu ai GPS- iei directia spre care curge apa. Intotdeauna. Daca nu vrei sa iesi inca din Delta Neajlovului, spre dreapta sunt niste ochiuri de apa foarte frumoase, cu apa atat de limpede incat poti vedea fundul apei.

 Poza asta trebuia pusa mai sus
Apa limpede, in sfarsit ! 
 Delta Neajlovului 

Hai, sa-ti fac poza pentru blog !

Ne-am oprit in drumul nostru pe la celebrele deja « locuinte lacustre » sau « castele de stuf » cum mai sunt numite. Nu am facut poze pentru mi-a venit sa plang cand le-am revazut, atat de distruse si degradate sunt. Una dintre ele a disparut definitiv, mai gasesti o umbra de ponton. Locul a devenit loc de picnic, cu toate consecintele aferente picnicului la romani. Asa aratau in 2007 :
Poza din 2007. Asa aratau cand am facut tura cu caiacele sit on top
 2007.Interior

Eu in 2007 pe caiac sit on top Bic Tobago

2007. Poza pentru cei care nu cred ca am fost acolo acum 3 ani

Ultimii 5 km spre iesirea de la Comana se fac pe un canal spectaculos : este atat de ingust incat abia ai spatiu suficient sa bagi padela in apa.
Virajele sunt rapide, dar nu pun probleme serioase. Stuful este foarte des si formeaza o bolta deasupra canalului.Apa curge si te ajuta la inaintare, padela se foloste doar pentru corectarea directiei. Daca va intrebati ce s-a ales de lemnul de la locuintele lacustre, este aici, scufundat, blocat in stuf. Se poate trece peste el cu caiacul, nu e motiv de ingrijorare.
La iesire se vede deja comuna comuna Comana. Gata aventura in Delta, inapoi la Bucuresti.

 Pe canalul ingust de stuf
 
Pana aici am reusit sa facem poze :)
Iesire din stuf in canalul principal

Hai baieti, ca ne prinde furtuna! 
Vine ploaia…