Am testat echipamentul anului 2013!


Adică plăcile BIC Sport Wing 11’0 şi 12’6, care  au primit premiul de Echipamentul anului 2013 din partea revistei Outside Magazine.

Outside Magazine editează în fiecare an un ghid ce prezintă cele mai bune echipamente de  aventură, de la echipament sportiv, instrumente,  gadget-uri la încălţăminte, articole de îmbrăcăminte outdoor, şi ochelari de soare, şi în acelaşi timp nominalizează cele mai bune produse din fiecare clasă. Organizat în funcţie de sport şi de activitate, Outside Magazine este resursa supremă pentru recenzii de  produse, tehnologii, ştiri şi sfaturi. Acum, în al 18-lea an de apariţie, acest ghid  anual ajunge la peste 1,4 milioane de pasionaţi de activităţi out-door!

Am făcut această introducere pentru că ştiu că revista nu este cunoscută la noi. Premiul câştigat de plăcile BIC Sport Wing este o recunoştere a calităţii şi perfomanţelor acestora pe apă.Mai jos sunt câteva citate din recenzie, iar integral poate fi văzută aici.

“A Killer flatwater SUP”

“The WING Ace-Tec is bombproof…more durable than most boards on the market”

“A speedy, raceworthy ride that cuts through chop”

“Stable but won’t feel like a dog to seasoned paddlers”

“In short –  A practical, durable, affordable, fun-to-paddle SUP”

Cum mi s-a părut  WING 11’0

Am început anul trecut sa practic stand up paddling şi momentan experienţa mea se rezumă la plăcile BIC Sport. Dar având în vedere că BIC Sport este liderul mondial pe partea de echipamente pentru sporturi nautice (SUP, Surf, windsurf, caiace sit on top), eu cred că  am testat echipamente de foarte bună calitate şi am reuşit să-mi formez o opinie obiectivă. Am început pe o placă Dura-TEC şi apoi am ales să mă dau cu un ACE-TEC Wahine, care e mai uşoară şi în plus, în ediţia specială Wahine pentru fete, vine în design cu o floricică de hibiscus  roz.

Placa stand Up Paddling ACE-TEC Wahine
Placa stand Up Paddling ACE-TEC Wahine 10’6”


Modelui ACE-TEC Wing 11’0 a fost lansat în mai anul acesta şi bineînteles că de-abia aşteptam s-o testez! Prezentarea spunea că e mult mai rapidă şi foarte stabilă, dar testele pe apă mi-a depăşit toate aşteptările.Am încercat-o pe lacul Limanu şi Herastrău, iar la mare în 2 Mai şi Vama Veche.

Stand Up Paddling -Wing
Placa Wing 11 pe Lacul Limanu


 Stand Up Paddle -placa Wing BIC Sport
Palca Wing 11

O să fac o paranteză aici. Viteza la o placă de stand – up paddling nu poate fi comparată cu cea a caiacului de competiţie sau a unui sea-kayak, mai degrabă e apropiată de viteza unui  sit on top. E adevărat că dacă eşti obisnuit cu alunecarea şi rapiditatea unui sea kayak, placa o să te facă să te simţi uşor frustrat. Lipsa vitezei păleşte însă în comparaţie cu senzaţia de a sta în picioare pe apă şi de a te deplasa liber în orice direcţie pofteşti. Senzaţia extraodinară de libertate e uimitoare, practic nu ai nimic în jurul tău, nici un deck în care să dai cu genunchii, nici un cockpit în care să te simţi constrâns de spaţiu. Iar despre mersul pe apă tot ce vă pot spune este că nu degeaba a fost menţionat ca una dintre minunile din Biblie. E fantastic! Iar acum e la îndemna oricui, eu vă invit să încercaţi!

Caiac Riot Evasion
Caiac Riot Evasion
Lacul Limanu
Revenind la placa Wing. Ştu că review-ul  menţionează că e super stabilă, dar eu sunt încă începătoare în stand up paddling. Chiar dacă am echilibrul bun pe placă în general, pe Wing m-am blocat puţin, căci e cu 10 cm mai îngustă decât Wahinele meu. N-aveam niciun chef să cad în apa rece şi stăteam aşa crispată arătând de parcă înghiţisem un morcov. Cum nu pot sta nici în genunchi de când mi-am fisurat genunchiul pe Nera cu bicla (da, tot pe Nera, nu mai calc veci p-acolo) am rămas în picioare şi m-am fâţâit un pic pe placă, cu paşi timizi.
Stand up paddling Romania
 


Vaslind pe placa
SUP

În 7-8 minute m-am obişnuit cu noua senzaţie,  şi cred că oricui se urcă pentru prima dată pe o placă de SUP nu-i ia mai mult timp să se acomodeze.( De fapt chiar am avut ocazia să împrumut placa unor începători, care au reuşit după 5 minute să se ridice în picioare şi să se plimbe.) După prima oră de vâslit mi s-a părut stabilă, iar acum , după câteva ieşiri cu ea la activ , vă spun că e super stabilă, se poate merge cu ea indiferent că apa e calmă sau sunt valuri.
Placa stand up paddling Ace -TEC Wing
 

Placa BIC Sport de stand up paddling
Stand up paddling
Şi ce mai valuri şi  vânt am prins! Partea super mişto a fost cu vântul din spate, normal! Corpul acţionează ca o velă şi nu trebuie să vâsleşti .Tare, nu? Am prins şi viteză, chiar l-am ajuns din urmă pe Dragoş care era pe un Riot de 5 m.
Partea mai puţin plăcută a fost la întoarcere, pe vânt din faţă. Noroc că mi-am amintit de lecţiile de windsurfing predate de Cristi (mersi, Cristi!) şi am luat-o în zig-zag-uri (oare se poate spune volte dacă n-aveam velă?) în direcţia dorită. Avantajul la Wing este prova profilată ca la un caiac care te ajută să treci peste valuri fără să le simţi şi să avansezi rapid chiar şi pe vânt din faţă. Spre deosebire de caiac, unde te mai poţi opri şi visa în barcă, pe placă efortul este continuu. Mai ales pe vânt din faţă,  nu ai altă soluţie decât să vâsleşti non-stop. E adevărat că în condiţii dificile eu prefer să mă aşez pe placă şi să o folosesc ca pe caiac, mi se pare mai comod pentru că am deja antrenament din această poziţie.Plus că dacă chiar ai chef poţi să te întinzi pe ea ca pe o saltea şi să pluteşti.
Placa SUP Wing 12'6

Placa SUP Wing 12’6

Stand up paddling pe WING 12'6

Pe placa la 2 Mai
In 2 Mai


Stand up paddling in 2 Mai
Cum mi s-a părut Wing faţă de celelalte plăci cu care m-am dat?

PRO: Datorită formei diferite, cu prova profilată, este clar mult mai rapidă.Este cu 15 respectiv 20 cm mai lungă decăt versiunile de la celelalte plăci pe care le-am testat, şi cu 4 kg mai uşoară decăt placa basic Dura-TEC 104. Iar pe apă 4 kg înseamnă foarte mult.

SUP la 2 Mai
Stand up Paddling in 2 Mai


in 2 mai, sup la Marea Neagra
Wing aluncă mai frumos pe apă şi trece prin valuri mai uşor. Accelerează rapid şi e foarte uşor să o menţii în viteză. În special dacă reuşeşti un ritm de vâslit constant, placa prinde viteză iar înaintarea se face fără efort. Totul e să reuşeşti să menţii ritmul, iar pentru asta e nevoie de exerciţii.Ca în orice sport.
Placa SUP Wing 11

Stand up paddling la 2 Mai


Satisfacţia supremă este însă când reuşesti să prinzi primul val şi să te întrorci spre mal în surf!  E destul de greu, trebuie schimbată poziţia pe placă şi rişti să ajungi în apă de câteva ori, dar senzaţia merită tot efortul! Mi-a ieşit pe mare de câteva ori, în Vamă şi la 2 Mai.
Review-ul din Outside Magazine menţionează că placa e „bombproof”. N-am încercat-o cu o bombă, doar am scăpat-o din mână la transport..În afară de câteva priviri urâcioase pe care mi le-am încasat, pot spune că placa n-are nimic, nici măcar o zârietură. Deci putem aborda şi  maluri pietroase fără probleme.

Placa Stand up paddle Wing 12'6'
Pe placa mare -Wing 12’6′


Placa SUP Wing 12'6
CONTRA
:  Fiind mai lungă, Wing-ul schimbă direcţia un pic mai dificil. E drept că nici eu nu sunt expertă în întors placa, încă mai exersez pivotarea, dar mi s-a părut că am nevoie de mai mult spaţiu ca să întorc la 180 grade. A nu se confunda cu virarea spre  stânga –dreapta care sunt manevre ce se fac fără probleme pe orice placă, iar pe Wing e suficient să schimbi poziţia corpului ca să virezi..(UPDATE : cred că era o dificultate de început, acum am învăţat s-o întorc în val şi pe spaţiu mic)

Cu placile in Vama VecheStand up paddling in Vama Veche

In Vama

In Vama

Stand up paddling in Vama Veche

Caiac Baidarka, Zegul by Tahe Marine
Pe celebrul caiac Baidarka, de la Zegul (Tahe Marine) in Vama Veche
In ploaie in Vama Veche
Prin ploaie in Vama Veche…


Tot CONTRA: Placa Wing 11’0 n-are floare roz de hibiscus ca Wahine 10’6.
Adică, în caz că vă întrebaţi, momentan le păstrez pe amândouă. Mai ales că luna aceasta e  ziua mea şi am voie să fac orice.
Ne auzim, ne vedem pe apă!

Previous De la Giurgiu la Venetia: Turcia
Next Sa-l sustinem pe Lucian sa ajunga la Venetia!

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.